Bas Veghel

Het verhaal achter de ontwikkeling van Bas Veghel

Op een door EXA Holding aangekocht perceel gelegen aan de zuidelijke rand van bedrijventerrein Doornhoek in Veghel diende een nieuwe werkplaats voor BAS Volvo gerealiseerd te worden. Feitelijk was de werkplaats al in strijd met de in het beeldkwaliteitsplan bedachte kantoorgebouw. Een tweede uitdaging bestond uit het realiseren van een behoorlijke hoeveelheid vereist groen op het perceel in combinatie met voldoende werkplaats en vooral manoeuvreerruimte voor de trucks (met oplegger).

Het gebouw is ontworpen met drie belangrijke zichtzijdes:
– De Corridor: hoofdontsluiting en belangrijke toegangsweg voor geheel Veghel;
– De Corsica: de verbindingsweg met het dorp Zijtaart;
– Doornhoek: ontsluitingsweg binnen het bedrijventerrein.

Voor deze drie zijdes werd door gemeente Veghel een kwalitatief hoog welstandsniveau vereist. Dit hield onder andere in: geen groot opslagterrein in het zicht.
Uitgedaagd door deze randvoorwaarden kwam Japenga Architecten tot de keuze voor een kasteeltype: een volume met een binnenhof, met vooral uitstraling naar buiten toe. Door de omvangrijke trucks en de daaraan gekoppelde forse bewegingsruimte dienden de openingen van de binnenhof naar buiten toe evenredig groot te zijn. Dit leidde tot het opknippen van het volume in 2 L-vormen: een grote L, aan de zijde van de rotonde, de werkplaatsen bevattend, en een kleine L met de wasplaatsen.
Het gebouw heeft aan de Corridor- en Corsica-zijde vrijwel identieke gevels die oplopen naar de hoek bij de rotonde. Daar is een extra opening voor het gebouw en opdrachtgever: een showroom annex ontvangstruimte.

CategorieBedrijfspanden
OpdrachtgeverEXA Holding
LocatieVeghel
StatusGerealiseerd 2007