Techniekcentrum / Edulab Veghel

Industrial Technology Center Actemium

Poort van Veghel

In opdracht van de Poort van Veghel heeft Japenga Architecten een nieuw gebouw ontworpen voor het bedrijf Actemium. Dit bedrijf, reeds lang gevestigd in Veghel, onderdeel van Vinci Energies, heeft in 2020 besloten om zicht te gaan vestigen in de westelijke kantoortoren op de Poort van Veghel. Voorwaarde voor deze vestiging was dat er door de Poort van Veghel een techniekcentrum/Edulab naast deze kantoortoren gerealiseerd zou worden. 

In dit nieuwe gebouw zal worden gewerkt aan innovaties voor de automatisering van productieprocessen voor onder andere de voedings- en logistiek industrie. 

Een veel belangrijkere functie voor dit gebouw is een maatschappelijke en educatieve.  Basisschoolleerlingen en studenten van MBO, HBO en Technische Universiteit worden uitgenodigd om in het gebouw kennis te maken met techniek (de basisschoolleerlingen) en er actief mee te werken als onderdeel van hun studie.  

Vanwege deze uitnodigende functie en de ligging aan de (afrit van) de A50 is het gebouw aan deze zijde volledig opengemaakt met een glazen vliesgevel. Deze vliesgevel toont het volledige interieur, verdeelt over twee verdiepingen met achter het glas gelegen vide over twee lagen.  

Als enig gesloten element doorbreekt de zwevende “bioscoopzaal” dit transparante karakter: een zaal waar besloten (video-)presentaties kunnen worden gegeven aan klanten en studenten. 

Het interieur heeft eveneens een open en transparant karakter, waarbij de enige gesloten volumes de ruimtes voor opslag en de natte groepen zijn: alles mag getoond en gezien worden. 

Direct achter de vliesgevel ligt op de begane grond de werkplaats waar aan de innovaties gewerkt wordt. Deze werkplaats gaat zonder scheiding over in de Edulab-ruimte, welke via de vide doorloopt op de verdieping. De in de vide gelegen tribunetrap maakt het mogelijk om op een logische manier kennis te maken en te werken met de diverse machine-opstellingen op beide bouwlagen. Naast het belopen kan dit element, samen met het eraan liggende podium, gebruikt worden voor onder andere presentaties en informeel overleg. 

CategorieBedrijfspanden
OpdrachtgeverPoort van Veghel
LocatieVeghel
Statusopgeleverd in 2022